Sportrechtbank tegen misbruik in sportclubs

Laatste tijd is grensoverschrijdend gedrag helaas weer een hot topic in de media. Zo beschuldigen drie vrouwelijke wielrensters hun teammanager van psychologisch misbruik en seksueel onaangepast gedrag.

Laatste tijd is grensoverschrijdend gedrag helaas weer een hot topic in de media. Zo beschuldigen drie vrouwelijke wielrensters hun teammanager van psychologisch misbruik en seksueel onaangepast gedrag. Met #MeToo kwamen de wielrensters hier met naar buiten, hierin zeiden de wielrensters dat ze hopen dat dit tot actie zou leiden. Amper een dag later komt de pers met het volgende nieuws: 

Speciale sportrechtbank oordeelt vanaf volgend jaar over misbruik in sport.

Het gaat om een initiatief van de Vlaamse Sportfederatie, de koepel boven de sportclubs en -federaties in Vlaanderen, berichten de Mediahuis-kranten donderdag.

Er moet een tuchtorgaan komen van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Hij heeft dat eind 2017 aan elke federatie opgelegd als juridisch wapen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. 'Maar een eigen orgaan voor elke federatie apart is moeilijk haalbaar: niet qua mankracht, niet qua expertise', verklaart Sophie Cools van de Vlaamse Sportfederatie in de kranten.

Daarom komt er een overkoepelende rechtbank. Die zal een trainer of lid van de federatie kunnen schorsen of uitsluiten. Een procedure bij een strafrechtbank blijft uiteraard mogelijk.

Initiatiefnemer Vlaamse Sportfederatie, klik hier voor meer informatie.

Labels
Algemeen
Wetgeving

« Terug

Overzicht > 2019

Geen berichten gevonden

Sluiten