Aanpassing vrijwilligersonkosten 2023

Ook in 2023 mag je vrijwilligers in jouw organisatie nog steeds een onkostenvergoeding betalen. De bedragen werden aangepast. Je hebt twee verschillende manieren om een vrijwilliger te betalen, ontdek ze hier.

Je hebt twee verschillende manieren om een vrijwilliger te betalen.

  1. Reële kostenvergoeding
  2. Gewone forfaitaire kostenvergoeding

Reële onkostenvergoeding

Voor het terugbetalen van reële onkosten heb je bewijsstukken nodig die de werkelijk gemaakte kosten staven, waardoor je deze kan terugbetalen. Je vraagt dus de effectief gemaakte kosten op aan de hand van kassatickets, facturen noteren van trajecten etc. Als organisatie kan je op die manier de werkelijke kost terug betalen. Voor deze bedragen is er geen maximum bedrag dat je mag terugbetalen, maar je moet er wel rekening mee houden dat de kosten reëel en doordacht zijn i.f.v. de taken. 

Gewone forfaitaire kostenvergoeding

 Een gewone forfaitaire kostenvergoeding is een andere manier om vrijwilligers te vergoeden waarbij je geen bijhorende bewijsstukken nodig hebt. Bij dit systeem zijn er wel maximale dag- en jaarbedragen waaraan je je dient te houden als organisatie. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd en liggen voor 2023 vast op een dagbedrag van 40.67 euro en 1626.77 euro per jaar. De forfaitaire kostenvergoeding kan je combineren met een kilometervergoeding voor verplaatsingen.

Wens je nog meer informatie over de vrijwilligersvergoedingen, dan klik je best door naar de website van Vlaanderen Vrijwilligt.

Labels
Algemeen
Wetgeving

« Terug

Sluiten