Nieuwe sensor zet in op blessurepreventie bij lopers
De nieuwe OnTracx-sensor kan wel eens een echte gamechanger zijn!
Het weer zit mee, de loopschoenen zijn aangetrokken en we zijn klaar om een paar kilometers goed af te zien. Na een paar pijnscheuten in de enkels, knieën of benen druip je af naar huis met een wrang gevoel: weer niet gelukt om pijnloos te sporten… Gelukkig hebben onderzoekers aan de UGent een ander gedacht!
De Universiteit Gent heeft een nieuwe sensor voor lopers ontwikkeld die wel eens een echte gamechanger zou kunnen zijn. De nieuwe methode van OnTracx maakt het mogelijk om tijdens het hardlopen belastingen op pezen, gewrichten en botten nauwkeurig te meten.
Wat is het en wat doet het?
Het is een kleine sensor (ongeveer een grote munt) die je gemakkelijk aan jouw onderbeen kan bevestigen. Het kan individuele belastingen identificeren en monitoren, gaat na hoe loopstijlen belasting beïnvloeden en welke invloed bepaalde factoren zoals schoenen of ondergrond kunnen hebben op blessures. We hebben al een ruim aanbod aan trackers en apps voor prestatieverbetering, maar voor blessurepreventie is dit dus een belangrijke stap vooruit.
Voor wie?
OnTracx legt vooral de focus op sporters met blessures of met een verhoogd blessurerisico. De gegevens stellen lopers in staat om hun training geleidelijk op te bouwen op basis van hun individuele belasting. Zo kan jij jouw persoonlijke grenzen beter begrijpen en respecteren. Op lange termijn streven de makers naar minder belasting in het zorgsysteem en dat iedereen een optimaal belastingsniveau kan vinden.