Ga voor buitenles!

Op donderdag 29 april staat de vijfde buitenlesdag gepland. Het MOS roept alle leerkrachten op om buiten les te geven. Zeker in deze tijden zijn er redenen genoeg om de buitenruimte (extra) op te zoeken.

Volgens onderzoek is buiten leren of bewegen goed voor ons welzijn en bevordert het bovendien ook de leerprestaties. Daarnaast leren kinderen ook de natuur beter kennen en zullen ze de natuur vanzelf ook meer respecteren. Buiten lesgeven kan niet alleen zorgen voor een positieve impact op de leerlingen, maar ook op de leerkracht zelf.
Niet alleen lichamelijke opvoeding en biologie zijn lessen die je buiten kan geven, ook andere vakken zoals wiskunde of taal kunnen perfect buiten plaatsvinden.

Positieve impact op de leerlingen

Leerkrachten merken geregeld op dat leerlingen die buiten les krijgen, meer betrokken en beter geconcentreerd zijn. Kinderen kunnen vaak ook buiten nog beter samenwerken. Het samenhorigheidsgevoel vergroot en ze hebben meer respect voor elkaar. Kinderen zijn ten slotte meestal heel erg enthousiast over de buitenactiviteiten, wat ervoor zorgt dat ze leuke ervaringen opdoen en zaken mogelijks ook beter zullen onthouden.

Het MOS somt ook nog tal van andere voordelen op.

Positieve impact op de leerkrachten

Ook leerkrachten zijn over het algemeen enthousiast over het buiten lesgeven, het is een leuke afwisseling op die binnen lessen. Buitenlessen geven letterlijk meer zuurstof! Leerkrachten zien ook de positieve effecten op de leerlingen en dat geeft hen veel voldoening. Je kan als leerkrachten elkaar inspireren en ideeën uitwisselen, ga samen aan de slag om buitenlesgeven te integreren gedurende het volledige schooljaar. Vraag de vakgroep LO om inspiratie bij beweegvormen. 

Omgaan met mogelijke drempels

Slecht weer kan er natuurlijk voor zorgen dat het buiten lesgeven wat bemoeilijkt wordt. Anderzijds kunnen kinderen wel tegen een stootje en zullen ze snel warm krijgen wanneer ze voldoende bewegen. Informeer ouders ook goed over wat de bedoeling is en bijvoorbeeld ook welke kledij de leerlingen hiervoor dienen aan te trekken. Een paar laarzen, een dikke trui, een regenjas en hop… klaar om naar buiten te gaan!

Soms kan de speelplaats te klein zijn om met verschillende klassen buiten te zitten. Bekijk dan zeker de mogelijkheden in de buurt en trek naar een park of bos om de natuur te ontdekken. Hier kan je zoeken naar toegankelijke natuurdomeinen in Vlaanderen en Brussel.

Inhoudelijk vergt het uiteraard ook wat meer creativiteit om buiten les te geven. Een goede voorbereiding is natuurlijk goud waard. Begin eenvoudig en bespreek indien mogelijk ideeën met collega’s.

Lees verder in het artikel van Klasse hoe je een buitenles haalbaar maakt.

Aan de slag!

Op het internet kan je heel wat inspiratie terugvinden om een buitenles te creëren. Wij selecteerden alvast enkele eenvoudige werkvormen waar je snel mee aan de slag kan!

TAAL (basisonderwijs)

‘Mix en koppel met woorden’: De leerkracht maakt ter voorbereiding van de les woordkaartjes. Op elk kaartje staat een woord. Er is telkens één klasgenoot die hetzelfde woord heeft. De bedoeling is dat de twee leerlingen elkaar vinden. Telkens wanneer ze een andere leerling tegenkomen, lezen ze elkaars woord en kijken of dit hetzelfde is. De leerlingen herhalen dit tot iedereen zijn ‘maatje’ gevonden heeft.

Bekijk hier de lesfiche

REKENEN (basisonderwijs)

‘Hinkel een breuk’: Laat de leerlingen een hinkelbaan (of meerdere) met breuken tekenen. Elke leerling zoekt daarna twee steentjes of takjes. Als je aan de beurt bent, dan gooi je het eerste steentje of takje op de hinkelbaan. De leerling schrijft de breuk op een blad. Nu gooit de leerling een tweede keer en schrijft opnieuw de breuk op. De leerling schrijft ook een plusteken tussen beide breuken en rekent de breuk uit.

Bekijk de lesfiche

BIOLOGIE (basis of secundair onderwijs)

‘Op insectensafari’: Ga op ontdekking in de buurt van de school en kijk welke insecten je allemaal kan terugvinden. Handige hulpmiddelen hierbij zijn:

-De zoekkaart van Invrivi 

-De turflijst van HoGENT 

Meer lesideeën en thuisopdrachten zijn o.a. terug te vinden op de website van MOS Vlaanderen.

TIP! Ook op Klascement kan je heel wat didactisch materiaal bekijken!

Veel plezier buiten!

Labels
Algemeen
Oriëntatie

« Terug

Overzicht > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten