Moving Schools Challenger

MSC okt24 square.png

Moving Schools Challenger (MSC) is een pan-Europees project ter bevordering van lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl bij kinderen en jongeren gedurende het hele schooljaar. Elke maand kan je als school meedoen aan een andere uitdaging en krijg je zogeheten “gezonde kilometers” (GKM) voor de activiteiten die je met de klas of groep onderneemt. Het doel is om elke maand steeds meer gezonde kilometers te verzamelen en leerlingen bewuster te maken van het belang van een gezonde en actieve levensstijl.

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat kinderen en jongeren dagelijks minimaal één uur aan lichaamsbeweging doen en 400 gram fruit en groenten eten. Uit onderzoek blijkt dat in bijna alle Europese landen 3 op 4 jongeren onvoldoende bewegen, een situatie die enkel verslechterd is door de pandemie. Het MSC-project wil deze problemen aanpakken.

Het concept ontstond in Spanje en werd vorig jaar gelanceerd in 7 Europese landen. Dit jaar doen er maar liefst 27 landen mee. Schrijf je school hier in en neem ook deel aan de Moving Schools Challenger 2024! 

Tussen september en juni kan je maandelijks deelnemen aan een Challenge. Zo is er in oktober de Dance Challenge. Naast bewegen draait het zoals gezegd ook om het promoten van een gezonde levensstijl, zoals bijvoorbeeld het drinken van water, buiten les volgen of recycleren.

Voor elke activiteit kan je dan “gezonde kilometers” verdienen. Bijvoorbeeld 10 GKM voor een uurtje intensief sporten of 3 GKM voor een wandeling en 1GKM voor elke dag dat je een stuk fruit op school eet. Scholen zijn vrij om dit helemaal zelf te bepalen, uiteindelijk dienen de gezonde kilometers vooral als motivator voor de leerlingen. De bedoeling van de MSC is om vooral leuk te zijn en niet zozeer competitief, anders zouden scholen met veel leerlingen altijd in het voordeel zijn.

Op www.movingschools.eu vind je nog veel meer voorbeelden en ideeën rond de Moving Schools Challenger. Ga jij jouw school ook inschrijven?

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
MSC kalender '24-'25208,7 kBapplication/pdfdownload
MSC Toolkit3,5 MBapplication/pdfdownload
Labels
Algemeen
Oriëntatie

« Terug

Sluiten