Welkom ministers Demir en De Ridder!

zuhal demir.jpg

We hebben een nieuwe Vlaamse regering en met Zuhal Demir ook een nieuwe minister van onderwijs. Sport wordt de bevoegdheid van minister Annick De Ridder. In de regeerverklaring lezen we alvast enkele zaken over onderwijs en sport die we graag met jou delen.

De kennis van het Nederlands blijft een speerpunt, smileys worden vervangen door punten en is er geen plaats meer voor smartphones in het lager onderwijs. Ook verdwijnen invulboeken – net zoals pedagogische studiedagen in het secundair onderwijs – en gaat er extra geld naar het beroeps-, technisch- en kunstonderwijs om de kosten van bv. specifieke kledij of muziekinstrumenten te beperken. Daarnaast wordt er 400 miljoen extra vrijgemaakt voor een tweede digisprong.

In het kleuteronderwijs worden de bestaande ontwikkelingsdoelen binnen lichamelijke opvoeding vervangen door een concreter lesprogramma van brede motorische vaardigheden en ook voor kinderen van de lagere school zal de nieuwe regering inzetten op het ontwikkelen van motorische vaardigheden, aanvullend op bestaande concepten als Multimove. Er komt ook een jaarlijkse schoolsportcompetitie met een grote Vlaamse finale, om zoveel mogelijk kinderen aan het sporten te krijgen.

Ook zwemmen wordt een speerpunt. Zo komt er een investeringsprogramma voor minstens 40 nieuwe (instructie)zwembaden. Openwaterzwemmen wordt versoepeld in die zin dat zwemmen in open water een recht wordt. De logica wordt omgedraaid, nu is het overal toegestaan, tenzij het verboden wordt door de lokale overheid. Daar waar het vroeger verboden was om te zwemmen in open water, tenzij het expliciet toegestaan was. Iets om naar uit te kijken volgende zomer!

Labels
Algemeen
Wetgeving

« Terug

Sluiten